Selasa, 22 Oktober 2013

Majlis jamuan Aqiqah + Aidiladha

Bismillahirohmanirahim..

Alhamdulillah, majlis makan-makan selesai di laksanakan. jamuan aqiqah anak yang ke4 & sambutan raya Aidiladha pada raya ke2 baru-baru ini dapat dibuat sebagaimana yang dirancang. Walaupun ada kekurangan, insyaallah lain kali akan cuba perbetulkan. Aqiqah azrie & Sofiya tak dibuat cukur jambul & sebagainya , sebab diorang dah 1 1/2 ++ semuanya. so, buat makan-makan ajer..


sebagaimana edisi sebelum ini, memang kami merancang untuk buat nasi minyak, gulai daging, daging masak merah, nasi putih, ikan singgang, ayam masak merah, koktail dan air sirap. tapi sayang gambar setiap menu tak sempat nak snap. maklumlah tuan tanah sibuk melayan tetamu, bila disuruh sisulong, dia fokus gambar lain-lain. so, hanya 2, 3 keping ni aje gambor yang ada. buleh ler juga menjadi panduan akan datang.


emak, kakak ipar ( k. Roh) dan adik ( CT), sedang menyiapkan rempah ratus untuk masakan.

10.00 pagi
- emak , dan kakak ipar dah mari untuk menolong menyiapkan bahan-bahan untuk gulai daging.
  - waktu ini, dah buleh buat acar timun ( guna lebih kurang 20 biji )
  - bawang semuanya saya dah kupas pada malam, so diorang cuma tolong blend & gaul dgn rempah ratus
                 
abang-abang ipar & anak sedara yang sedang menolong melapah daging

11.00 - 12.00 tengahari 
 - daging dah sampai, mujur ada abang ipar & anak sedara yang tolong menyiang daging untuk digulai
- lepas tu buleh lah kami memasak. 
- kebetulan kami amik 2 bahagian ( RM 420.0 sebahagian - lebih kurang 14 kilo daging) & anak sedara 1 bahgian RM 520.00 ( 10 kilo daging). beli ayam dalam 4 ekor, ikan aya ( tongkol) 2 ekor
- yang jadi masalah apabila periuk & kuali besar takde, yerler kat rumah kami mana lah kami guna periuk besaq gedabakkang.last periuk mak jadi mangsa. tak per lepas ni kami standby  penting jugak rasanya untuk memasak lenkali


masa ni herohero dok sibuk masak merah ayam. buat yang simple jer. walaupun tetamu dah sampai, tetapi ayam last sekali masak. 


 periuk nasi ni memang menjadi idaman. memasak senang, tak de kerak. dah tengok kat kedai baru ni, RM 500.00 ++. yang ni cuma pinjam dengan sepupu.(TQ K. Yam)

 Ni periuk emak,. tapi ada lagi yang lebih besar sebenarnya. cuma yang ini aje ada dalam kamera. tong merah tu, untuk dibuat simpanan air, senang sebab dia bertudung

 antaranya kelengkapan barang-barang untuk jamuan tersebut. 


ada sewa kanopi, meja ( 2 biji), kerusi ( 50 biji), bekas nasi ( 1) . semuanya RM 200.00.
alhamdulillah tetamu makan berselera.lauk pauk yang ada buleh dibawa balik pulak oleh kaum keluarga. 

Kakak ipar & anak sedara yang banyak menolong. Zawahi buat air koktail' dboomm'& Kak Lur, sempat lagi menyediakan agar-agar koktail ( 100 bekas). Tq semua. 


Program : Majlis Aqiqah Wan Muhammad Azries & Sofiya
Jemputan : 150 orang ++
Menu : nasi minyak, gulai , masakmerah daging / ayam, ikan singgang, koktail, 
Kos : RM 1,500.00 +
Misi : Berjaya, dan perlu diteruskan di lain masa.

dan inilah hero nya : Wan Muhammad Azriey. sayangnya, gambar Sofiya tak de..

Nota Kisah & Teladan :)-
1) pastikan makanan mencukupi dengan jemputan 
2) sebaiknya biarlah jemputan selesa.
3) berserah kepada Allah moga di mudahkan segala urusan & dilimpahi rezeki moga di lain kali dapat dibuat jamuan lagi. amin..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan