BISMILAHIRAHMANIRAHIM
Sebagaimana yang diketahui umum, biasanya di bulan Muharram aktiviti buat syura memang biasa dibuat kat kampung-kampung.
Tapi rasanya dah bertahun jugaklah tak mengacau syura. Saya tak pernah pulak buat sendiri, biasanya memang emak lah yang akan buat. baru-baru ni terasa nak makan syura. Terus calling mak dan tanya boleh tak. Mak pun bagi green light. cuma masa yang dirancang pada bulan Muharram tu tak jadi, sebab banyak kenduri kahwin hari cuti.
Oleh itu, bila plan dah ketemu hari yang sesuai, tak kira lah bulan Safar pun, saya tetap nak kacau Syura. Rupanya Mak2 Sedara & ayah pun suka, sebab dah lama tak kacau syura sama-sama. Happy jap bila dapat mengembirakan orang tua.
Sehari sebelum xtviti mengacau tu, saya dah beli barang-barang dan siap-siap hantar kerumah mak. sebab kalau hantar pada hari kejadian, takut tak sempat mak nak proses.
Kalau di ikutkan mak, dia cuma nak buat beras 2 kilo ajer, saya beli lebih sebab nak standby kut-kut tak cukup. mujur beli lebih rempah 1 kilo, tapi tetap tak puashati sebab macam ramai lagi ajer tak dibagi syura tu. Proses buat ni agak rumit jugak dan ambil masa yang lama. Start didihkan air jam 8.30 pagi, dan masak hampir jam 2.00 petang. Lagi satu, makin nak masak makin berat untuk ngacau, so kena gunakan kederat lelaki lar..
Resepi Syura - Terengganu Style
Rempah } . saya beli mengikut sukatan beras
Beras } 3 kilo - rendam dulu sekejap
nisan ( gula melaka) } 4 kerek
gula } 1 kilo
bawang } 1-2 kilo
lengkuas
halia
Nyiur gula ( kerisik)
halba
santan } 2 kilo
ubi keledek, jagung, kacang merah/putih
ayam 3 kilo} sebaiknya rebus dulu & carik-carikkan
serai } 5 batang diracik
air 3 baldi kecik
garam secukupnya
proses awal. sebelum tu, mak didihkan air dalam periuk, apabila dah mendidih, boleh masukkan beras. apabila beras dah hancur dan lembik macam nasi air. boleh masukkan bawang, serai, halia, lengkuas.. kalau belum rebus bahan sampingan seperti kacang & ubi, sebaiknya letak semasa nasi mendidih
apabila dah sebati, masukkan rempah & kerisik, kacau lagi.
kemudian masukkan santan. kalau dah rebus segala bahan2 spt kacang, masa ni dah boleh masukkannya. ayam yang dicarik-carik pun dah boleh dimasukkan
lagi banyak bahan-bahan sampingan lagi sedap.
apabila dah likat dan kesemua bahan sebati dan masak dah boleh diangkat
selain syura tu, kena sediakan sambal ikan untuk cicah. biasanya mak ada buat telur dadar dan agar-agar.
bahan-bahan untuk sambal ikan
ikan yang telah direbus
halia yang dhiris
bawang merah dihiris
nyiur
garam
proses mengoreng sambal sehingga keperangan. rasakan garam dan gaul sebati dan boleh diangkat.
sedia untuk dibahagikan kepada sedara mara.
NOTA KISAH DAN TELADAN:-
- Lenkali tak boleh buat 3 kilo, kena buat 5 kilo beras, baru puashati boleh dibahagikan dan selebihnya boleh dihantar ke masjid.
- sebaiknya buat dalam kuali baru best untuk ngacau.
- kalau ikut resepi kat opis, diaorang ambik air halia dan air lengkuas, dan bukannya dihiris. bawang pun tak diblender, cuma di hiris dan dimasukkan sekali dengan bawang putih. ( * yang mak punya tak ingat samada diletakkan atau tidak bawang putih, sebab tak beli pun)
- kalau dimasukkan daging pun tetap kena rebus dulu dan dicarik-carik sebelum dimasukkan ke dalam periuk.
- untuk kasi ceria sebaiknya dadarkan telur dan agar-agar yang dipotong memanjang.
- happy sangat sebab dapat berkumpul adik beradik & mak-mak sedara pun happy sebab dapat makan sura panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan