Rabu, 11 Disember 2013

Masak-makan hujung minggu

BISMILAHIRAHMANIRAHIM

sekadar berkongsi gambar dan resepi. Seperti sebelum ini, resepi untuk ingatan di masa akan datang. Ni pun.. dah tak berapa ingat
makcik ni dah nyanyuk kot..

Masak Tempoyak Ikan Patin ( Resepi mak)

Bawang putih         }
                               Kunyit hidup         }        ditumbuk sekali
Lengkuas               }
Lada hidup / cili padi }
tempoyak ] 2 sudu makan
daun kesum
bunga kantan
air
garam
 
kesemua bahan tumbuk dan digaul rata dengan tempoyak.


masukkan bahan-bahan tumbuk kedalam periuk dan isikan air beserta ikan. masukkan daun kesum dan bnga kantan. perasakan dengan garam

 
 taddaa.. siap. makan bersekali dengan sambal belacan goreng mak. perghh.. sedapnya..




selain itu, hujung minggu juga, masa untuk makan-makan kat luar. Tapi tak boleh selalu, nanti kopak duit bapak. sempatlah menjengah makan kat Gong Badak jer... 


 
menu kami suami isteri. Sup tulangnya kurang cedap skit.. Ayuni & Sulong makan makan yang lain.



 
alhamdulillah licin..harga pun tak delah mahal sangat untuk kami 5 sekeluarga. RM 40++ ajer. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan