Rabu, 13 November 2013

singgang sotong

Bismilahirahmanirahim

hujung minggu baru-baru ini, bila ke pasar, ada lah tengok sotong. sotong yang halus panjang, amat sesuai untuk dibuat singgang, & tak sesuai untuk dibuat ketupat sotong. 

saya pun dengan jaya nya, menerjah blog untuk tengok resepi. Bayangkanlah, resepi yang seringkas itu pun, perlu buat blogwalking..hiskk..


hasilnya,
;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;
;;;;
;;;;;;;;;;
;;
;;
;;


tadaaa..








oleh kerana lepas ni mungkin nak buat lagi, kena la tempek resepi . untuk catatan sendiri..

sotong -bila siang tinggalkan sikit kulitnya.
serai } ketuk 
bawang merah 3 ulas } hiris
bawang putih } hiris
lengkuas} hiris
sedikit belacan
asam keping
 garam
msg
air
campur kesemua bahan kecuali sotong. bila dah mengelegak agak lama, masukkan sotong sekejap aje. jangan lama nanti sotong keras & bertukar kecik.. siap..

makan bersama nasi panas-panas & ikan goreng, sambal belacan, dan sayur campur goreng..




dan hasilnya,, alhamdulillah, licin diorang menghirup singgang sotong..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan